Tisíce svítících lodiček za tisíce sokolských obětí rozzářily v úterý, 8. října řeky české republiky. Ne jinak tomu bylo i v Černošicích na Berounce. Večerem sokolských světel tak zakončoval nově ustanovený Významný den české republiky, Den sokolstva. 

Sokolové po celé republice si tak připomněli statečnost a hrdost sokolů, kteří v temných dobách protektorátu neváhali položit své životy za republiku a za svobodu. Právě v noci ze 7. na 8. října 1941 vyvrcholila „Akce sokol“, kdy bylo gestapem pozatýkáno tisíce sokolů z odboje. Byli vyslýcháni, mučeni a pro 1212 se tato akce stala rozsudkem smrti. Byla to nejrozsáhlejší akce vedená proti sokolům v celé sokolské historii. Ani po válce nastupující komunistický režim proti sokolům nikdy takto rázně a krutě nezakročil. Přesto ani v době komunistické totality nemohli sokolové vykonávat svou činnost.

A proto jsou dnes sokolové opět slyšet. Aby si připomněli oběti svých bratrů a sester. V době, kdy si budeme připomínat třicet let od vstupu do svobodného světa, se opět hlásí a svými hlasitým „nazdar“ vzdávají holt bojům za svobodu, demokracii a republiku.

1. část nahrávky                                                          2. část nahrávky